Austriacki tort Sachera
To chyba jeden z najsłynniejszych na świecie przysmaków, który stworzony został już w roku 1832 przez cukiernika austriackiego Franza Sachera, który pracował na dworze księcia.
W czasie nieobecności szefa kuchni cukiernik miał wykonać nowy deser dla księcia i wtedy właśnie powstał doskonały przepis na ten pyszny tort czekoladowy, który przekładany jest morelową marmoladą i oblewany polewą czekoladową. Dokładny przepis to tak naprawdę tajemnica Wiednia i jest on znany jedynie kilku osobom. Eduard Sacher - syn tego cukiernika założył hotel, w którym właśnie główną atrakcją będzie możliwość skosztowania tego przysmaku. Co ciekawe, hotel ma prawo przyznane przez sąd do wyłącznego używania nazwy Sachertorte.
Składniki:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 125 g masła
- 8 żółtek
- 10 białek
- szczypta soli
- 140 g cukru pudru, lekko aromatyzowanego wanilią
- 125 g mąki pszennej, przesianej
- 8 łyżek marmolady morelowej
Przygotowanie:
Czekoladę gorzką łamiemy na mniejsze kawałki w kąpieli wodnej doprowadzamy do roztopienia.
Roztapiamy masło a żółtka ucieramy trzepaczką. Następnie dodajemy masło i czekoladę i wszystko mieszamy. Białka należy ubić z solą na pianę i wsypując cukier mieszać do momentu stworzenia sztywnej piany.
Następnie dodajemy część masy czekoladowej i wsypujemy mąkę mieszając delikatnie do połączenia składników. Potem dodajemy pianę i mieszamy ciasto.
Ciasto umieszczamy w foremce o średnicy 24 centymetry i pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 45 minut. Czekamy aż ciasto wyrośnie - sprawdzamy metodą tzw. "suchego patyczka". Następnie po wyjęciu studzimy na kratce.
Po ostygnięciu pierwszą cześć kładziemy na paterze i smarujemy marmoladą morelową a drugą przykrywamy.
Polewa czekoladowa:
200 g gorzkiej czekolady
- 160 g kremówki
Czekoladę łamiemy i z kremówką umieszczamy w garnuszku.
Podgrzewając mieszamy do rozpuszczenia czekolady, a następnie zdejmujemy z palnika.
Zbyt długie trzymanie będzie powodować że całość może się zważyć.
W momencie, kiedy polewa jest gładka to wylewamy na tort i wyrównujemy. Podajemy z kleksem bitej śmietany.