Australijska Pavlova

To coś w stylu tortu bezowego, który dekorowany jest bitą śmietaną oraz owocami. Najczęściej będą to truskawki, owoce leśne, maliny, brzoskwinie czy kiwi.

 

trort Pavlova

 

Tak naprawdę jednego przepisu na ten przysmak nie ma, ale najczęściej realizuje się go na bazie  białek, cukru i mąki ziemniaczanej. Jest to produkt o lekkiej konsystencji, który tak naprawdę rozpływa się w ustach.

Nazwa pochodzi o Anny Pawłowej, primabaleriny. Potrawa po raz pierwszy była przygotowana właśnie w czasie jej pobytu w Perth i dlatego nazwa na jej cześć. W Nowej Zelandii twierdzą natomiast, że to u nich w czasie pobytu Pawłowej danie to zostało podane po raz pierwszy.

 

Składniki:

  • 6 białek
  • 300 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
  • 1 łyżeczka białego octu winnego (lub soku z cytryny)
  • 500 ml śmietany kremówki (lub mniej)
  • świeże owoce sezonowe - ilość wg uznania i apetytu

 

Przygotowanie:

Białka bijemy na sztywno. Na koniec ubijania dodajemy cukier i stopniowo ubijamy dalej. Na koniec dodajemy łyżeczkę skrobi oraz octu. Miksujemy wszystko razem.

Wykładamy blaszkę papierem do pieczenia i na papierze rysujemy okrąg około 20 cm średnicy.

Na niego kładziemy masę białkową i formujemy boki łyżką albo szpatułką, tak by nasza beza przybrała taki kształt jakie wyrysowaliśmy na papierze.

pavlovaNastępnie wszystko staramy się wyrównać i wygładzić i umieszczamy w piekarniku, który powinien być rozgrzany do 180 stopni.

Następnie po 5 minutach należy zmniejszyć temperaturę do 150 stopni.

Pieczemy przez około 1,5 godziny i studzimy w uchylonym piekarniku.

Następnie wystudzoną bezę kładziemy na paterze i wykładamy na nią śmietanę bez cukru. Dekorujemy owocami.

Julienne Wysocky

Francusko-polski mix talentu i pasji cukierniczej.
Adeptka sztuki kulinarnej; absolwentka najlepszych francuskich szkół kulinarnych, po uszy zakochana w swoim mężu i cukiernictwie...