Sernik krakowski

Twaróg od setek lat w naszych domach wykorzystywany był jako pokarm, ale tak naprawdę znany nam sernik pojawił się nie tak dawno. Możliwie, że prekursorem takiego sernika jaki znamy był Arkas jadany już przez króla Jana III Sobieskiego.

 

sernik krakowski

 

Znany przez wszystkich sernik pojawił się w wieku XIX,ale wówczas zaistniał w nieco innej formie. Niekiedy określany jako placek serowy był przygotowywany raczej na kruchym spodzie albo w wiedeńskim stylu bez spodu z ogromną ilością żółtek. Najsłynniejszy sernik krakowski cechuje się niezwykłą puszystością  i jest pokryty kratką z ciasta. Recepturę znajdziemy w każdej dobrej książce kucharskiej... poniżej prezentuję najlepszy według mnie i sprawdzony;)

 

Kruche ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 125 g masła, zimnego
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 1 jajko

Składniki należy razem połączyć i zagnieść wyrabiając ciasto. Następnie owijamy folią spożywczą i na około godzinę umieszczamy w lodówce.

Po tym czasie należy odkroić 1/3 ciasta a resztę umieścić w lodówce.

Ciasto wałkujemy i umieszczamy w blasze o wymiarach 35x25, którą wcześniej wykładamy papierem.

Pieczemy przez około 15 minut w temperaturze około 170 stopni.

 

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego (zmielonego przynajmniej dwukrotnie)
  • 8 jajek
  • 100 g masła
  • 250 g drobnego cukru do wypieków 
  • 3 łyżki cukru wanilinowego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g rodzynek
  • żółtko do posmarowania pasków kruchego ciasta, roztrzepane (uwaga! nie wyrzucamy białka, będzie potrzebne do lukru;)

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło, cukier i cukier waniliowy ucieramy w osobnym naczyniu do jasnej masy. Ucieramy wszystko dodając po jednym żółtku i trochę twarogu. Robimy to do uzyskania idealnej puszystej masy.

Białka ubijamy na sztywno i pod koniec ubijania dodamy resztę cukru.

Pianę mieszamy i delikatnie dodajemy do masy serowej razem z rodzynkami oraz mąką ziemniaczaną.

Podpieczony spód wyciągamy z piekarnika i nakładamy na niego przygotowaną masę serową oraz wszystko wyrównujemy.

Ciasto, które zostało w lodówce wałkujemy i radełkiem wycinamy paski 1 cm, z których układamy kratę na cieście i smarujemy żółtkiem.

Pieczemy około godzinę w temp 170 stopni.

Studzimy w uchylonym piekarniku a potem w lodówce przez noc.

 

Przygotować lukier: sernik krakowski z kratką

  • 1 cytryna
  • 150 g cukru pudru
  • 1 białko

Do soku z cytryny dodajemy puder i białko i ucieramy, by uzyskać jednolita masę.

Polewamy sernik.

Smacznego!

Julienne Wysocky

Francusko-polski mix talentu i pasji cukierniczej.
Adeptka sztuki kulinarnej; absolwentka najlepszych francuskich szkół kulinarnych, po uszy zakochana w swoim mężu i cukiernictwie...