Włoskie tiramisu

Według legendy za stworzenie tiramisu odpowiada Cosimo III de' Medici, który był władcą Toskanii. To on podobno jako pierwszy zaczął podawać taki deser w czasie spotkań rady księstwa. Istnieje jeszcze teoria według której był to w Wenecji największy przysmak dożów. Największa sławę zyskał jednak ten przysmak w okresie II wojny światowej, gdy włoscy żołnierze otrzymywali go od swoich bliskich w przysyłanych paczkach.

 

tiramisu

 

Deser przygotowuje się z biszkoptów, które nasączone są kawą espresso, likierem Amaretto oraz nakłada się na nie serek mascarpone w formie kremu z dodatkiem żółtek, śmietany oraz cukru. Całość jest posypywania czekoladą albo kawą. Podaje się to ciasto mocno schłodzone.

 

Składniki:

  • 750 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 4 duże jajka, białka i żółtka oddzielnie
  • 2 paczki podłużnych biszkoptów
  • 3 łyżki drobnego cukru do wypieków
  • 1 szklanka świeżo zaparzonej, mocnej kawy; wystudzonej
  • kakao do oprószenia
  • 50 ml likieru amaretto

 

Przygotowanie:

Składniki do przygotowania ciasta powinny zostać wcześniej schłodzone.

Żółtka oraz cukier powinno się umieścić w misie miksera i utrzeć na kremową masę. Następnie dodaje się mascarpone w kilku turach jednocześnie mieszając cały czas do połączenia. Na koniec kieliszek likieru i miksowanie.

W drugim naczyniu ubijamy na sztywno pianę z białek i wymieszamy to wszystko z masą serową. Kawę parzymy i studzimy.

deser tiramisuBiszkopty wykładamy na blachę do formy lub pucharków. Kawę następnie nalewamy łyżkami na biszkopty tak, by nasiąkły. Można je również zamaczać w naparze z kawy. Następnie wykładamy warstwę sera. Przerw nie wypełniamy okruszkami.

Na ser nakładamy biszkopt nasączony kawą i drugą warstwę sera. Wszystko wyrównujemy i wstawiamy do lodówki najlepiej na noc. Przed podaniem prószymy wszystko kakao.

Julienne Wysocky

Francusko-polski mix talentu i pasji cukierniczej.
Adeptka sztuki kulinarnej; absolwentka najlepszych francuskich szkół kulinarnych, po uszy zakochana w swoim mężu i cukiernictwie...