Turecka baklawa

Baklawa to deser, który można uznać za klasyczny element kuchni tureckiej, ormiańskiej oraz bałkańskiej i bułgarskiej.

 

baklava

 

Tradycyjna baklawa powinna być przyrządzona z listkowego ciastka albo ciasta filo, które zostanie przełożone orzechami włoskimi albo migdałami. Dodaje się do tego cukru albo miodu. Przygotowany w ten sposób posiłek się zapieka i potem kroi w kwadraty i polewa lukrem. Baklawę można też posypać orzeszkami pistacjowymi.

Składniki:

  • około 500 g ciasta filo (2 opakowania, czyli około 24 płaty)
  • 500 g orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • ¼ szklanki cukru
  • 300 g klarowanego masła, roztopionego
  • pistacje drobno posiekane, do dekoracji

Syrop:

  • 1½ szklanki cukru
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 łyżeczka wody z kwiatu pomarańczy (można też dodać świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy)

 

Przygotowanie:

Na samym początku powinniśmy przygotować syrop, który musi wystygnąć.

Do garnuszka wlewamy wodę i dodajemy cukier oraz wodę z kwiatu pomarańczy. Całość gotujemy do momentu aż cukier się rozpuści.

Wszystko powinno być gotowane na małym ogniu, aż uda się uzyskać syrop. Następnie odstawiamy do wystygnięcia.

Orzechy, cynamon oraz cukier wkładamy do malaksera i miksujemy tak by doprowadzić do drobnego posiekania orzechów.

Przygotować foremkę o wymiarach 23 x 30 cm oraz smarujemy ją masłem.

Jeden płat ciasta kładziemy na dół takiej foremki i smarujemy masłem przy pomocy pędzla. Na niego należy położyć kolejny płat ciasta oraz znów smarować masłem.

Na spodzie powinno się razem znaleźć osiem warstwa takiego ciasta i każda powinna być smarowana masłem. Potem powinno się włożyć połowę zrobionych składników z malaksera i wyrównać wszystko.

Na orzechy kładziemy cztery płaty ciasta i smarujemy każdy masłem. Potem wykładamy resztę masy i na górę kładziemy 12 płatów ciasta, przy czym każdy płat powinien być oczywiście smarowany masłem.

turecka baklavaOstrym nożem kroimy całe ciasto w romby, kwadraty albo trójkąty jak wolimy i przecinamy do spodniej warstwy. Następnie pieczemy wszystko w temperaturze około 140 stopni przez dwie godziny, aż ciasto będzie zezłocone.

Wyjmujemy i gorące polewamy ostudzonym syropem. Ciasto zdobimy pistacjami i odstawiamy do wystudzenia.

Najlepszy smak deser będzie miał drugiego i trzeciego dnia.

Julienne Wysocky

Francusko-polski mix talentu i pasji cukierniczej.
Adeptka sztuki kulinarnej; absolwentka najlepszych francuskich szkół kulinarnych, po uszy zakochana w swoim mężu i cukiernictwie...