Francuski Creme Brulee

Wiele osób uważa, że po najlepsze desery świata należy się udawać do Francji. Jednym z takich znanych deserów jest Crème Brûlée, który pierwotnie pochodził jednak z Hiszpanii albo Anglii.

 

creme brulee przepis

 

Jest to delikatny krem, który znajduje się pod warstwą karmelu. Niezwykle smaczny i elegancki deser, który dodatkowo w wykonaniu jest bardzo prosty. W sumie na Crème Brûlée składają się cztery składniki: śmietanka kremówka, żółtka, cukier i wanilia. Po przygotowaniu masa powinna zostać schłodzona i następnie posypania cukrem, który się karmelizuje przy użyciu palnika. Zimny krem pod wpływem karmelu ciepłego będzie doskonałym połączeniem. Najlepiej spróbować go we Francji.

 

Składniki:

  • 300 ml śmietany kremówki 36%
  • 1 laska wanilii
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki drobnego cukru do wypieków
  • 3 łyżki cukru do skarmelizowania (można użyć cukru brązowego)

 

Przygotowanie:

Wanilię umieszczamy w rondelku i wlewamy śmietankę. Następnie doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy do przestudzenia.

W miseczce ucieramy łyżką żółtka z cukrem. Mieszając można powoli dodawać śmietankę, która musi jednak zostać wcześniej wystudzona.

Masę jajeczną przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się grudek. Wypełnia się nią foremki żaroodporne. Następnie zapiekamy je przez około 45 minut w temperaturze 100 stopni.

przepis creme bruleePod koniec pieczenia należy sprawdzić czy krem jest gotowy a środka cześć galaretowata. Nie powinno się rumienić kremu.

Następnie go studzimy i wkładamy do lodówki.

Przed podaniem zawsze osuszamy krem papierowym ręcznikiem i posypujemy cukrem. Cukier karmelizujemy przy pomocy palnika albo grilla w piekarniku. Wystarczy przez kilkanaście sekund. Creme Brulee najlepiej będzie smakować, gdy jest zimny a karmelizowany cukier ciepły.

Tak przygotowywany deser podaje się od razu po zrobieniu, tak by nie doszło do tego, że cukier skarmelizowany się zsiądzie a Crème Brûlée stanie się ciepły. wtedy bowiem wszystko straci swój podstawowy urok, na którym powinno nam zależeć.

Julienne Wysocky

Francusko-polski mix talentu i pasji cukierniczej.
Adeptka sztuki kulinarnej; absolwentka najlepszych francuskich szkół kulinarnych, po uszy zakochana w swoim mężu i cukiernictwie...