Clafoutis - francuski suflet z wiśniami

Suflet to tak naprawdę klasyczny finał posiłku we Francji. Nie będzie jednak to takie danie, które zaliczyć się może do najłatwiejszych, ale warto spróbować go zrobić.

 

Clafoutis

 

Nie jest to aż tak trudne zadanie. Podajemy go zaraz po tym jak będzie wyjęty z piekarnika. Zgodnie z tradycją w czasie pieczenia podajemy sery a potem dopiero wnosimy deser. Clafoutis, to czereśnie czarne czyli wiśnie w cieście, które będą podobne do sufletu. Ciasto ma konsystencję nieco podobną do omletu biszkoptowego. Jest to stosunkowo łatwe ciasto, które można przygotować i będzie się udawać. Doskonałe na zimno i na ciepło. Piec go można w kokilkach (ramekinach) albo w dużych naczyniach żaroodpornych. Stawiamy na stół jak lekko przestygnie. Można oczywiście taki suflet zrobić także z innymi owocami.

 

Składniki:

  • wiśnie bez pestek - 50 dag
  • mąka - 8 łyżek
  • cukier - 8 łyżek
  • jajka - 3 szt
  • mleko - 170 ml
  • masło do wysmarowania formy
  • cukier puder
  • sól – szczypta

 

Przygotowanie:

Naczynie smarujemy masłem i wkładamy tam wiśnie. Ucieramy jajka i jedno żółtko z cukrem na masę, wsypujemy mąkę i mieszamy. Dodajemy powoli mleko nieustannie miksując. Następnie odstawiamy na parę minut i z jednego białka bijemy pianę.

Pianę mieszamy z ciastem i przykrywamy tym wiśnie. Wstawiamy do piekarnika w temperaturze 200 stopni na około 40 minut. Wierzch powinien się zarumienić.

suflet z wiśniamiPrzed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Clafoutis możemy podać na ciepło lub na zimno, zawsze jest smaczny i właściwie nie opada.

Część czynności wykonać można wcześniej a w trakcie przyjęcia, gdy goście będą już kończyć danie podstawowe będzie można ubić białka i dodać je do ciasta oraz upiec. W tym czasie nasi goście będą mogli skończyć posiłek, a my wniesiemy już przygotowany deser.

Taka forma deseru doskonale się sprawdzi i ciężko chyba znaleźć kogoś, kto oprze się takiemu deserowi.

Julienne Wysocky

Francusko-polski mix talentu i pasji cukierniczej.
Adeptka sztuki kulinarnej; absolwentka najlepszych francuskich szkół kulinarnych, po uszy zakochana w swoim mężu i cukiernictwie...