Leche Frita - hiszpański deser

Leche Frita to bardzo popularny hiszpański deser znany też jako „smażone mleko”. Jego nazwa nawiązuje przede wszystkim do składników potrawy, mamy bowiem do czynienia ze słodkim, mlecznym puddingiem w chrupiącej panierce.

 

leche frita smażone mleko

 

Deser charakteryzuje się również tym, że jego wykonanie nie jest skomplikowane, a on sam nie przeraża wysoką ceną. Najczęściej podaje się go w okolicach Wielkanocy, swoich sil można jednak spróbować bez względu na porę roku.

 

Składniki:

  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3 szklanki mleka  3,2%
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 laski wanilii

 

Panierka:

  • 2 jajka (rozbełtane)
  • 1 szklanka bardzo drobnej bułki tartej, choć nic nie stoi na przeszkodzie, aby panierkę stworzyć z jajek i mąki.
  • oleju do smażenia
  • cukier puder wymieszanym z cynamonem - do oprószenia deseru

 

Przygotowanie:

Naszą pracę rozpoczynamy wsypując skrobię ziemniaczaną do niewielkiego garnuszka. Potem można już dodać szklankę mleka rozrabiając do etapu, w którym skrobia ulegnie rozpuszczeniu. Następnie należy wlać dwie szklanki mleka i wsypać cukier.

Z dwóch lasek wanilii powinno się wyskrobać nasionka, potem zaś należy zagotować mieszankę nie przerywając mieszania.

Od momentu zagotowania deser powinien być mieszany przez jedną lub dwie minuty aż do otrzymania gęstego mlecznego budyniu.

Kolejnym krokiem jest przygotowanie naczynia w kształcie kwadratu o boku 21 centymetrów i wysmarowanie go olejem. Gorący budyń powinien zostać przelany do naczynia, a następnie wyrównany i przykryty folią spożywczą tak, aby nie powstał kożuch.

Po odstawieniu do przestudzenia należy wstawić go do lodówki. Zamrażanie musi trwać minimum cztery godziny, choć nie zaszkodzi, jeśli deser trafi do lodówki na całą noc.

leche frita hiszpański deserKolejnym krokiem jest pokrojenie budyniu na niewielkie kwadraty i obtoczenie ich w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażyć należy z obu stron aż do momentu uzyskania przez deser brązowego koloru.

Po usmażeniu deser należy odsączyć na papierowym ręczniczku.

Przed podaniem można posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.

Można podać z kleksem bitej śmietany.

Julienne Wysocky

Francusko-polski mix talentu i pasji cukierniczej.
Adeptka sztuki kulinarnej; absolwentka najlepszych francuskich szkół kulinarnych, po uszy zakochana w swoim mężu i cukiernictwie...