Angielski pudding
Deser ten przygotowywany był już w wieku XV na różne ważne okazje. Na królewski dwór trafił prawdopodobnie za sprawą króla Henryka VIII, który w czasie podróży zatrzymał się u biednego człowieka i mężczyzna chcąc ugościć władcę jak najlepiej przygotował mu pudding, który władcy szczególnie zasmakował.
Jest to potrawa, która ma konsystencję budyniu przygotowanego na bazie mleka, mąki, jajek i ryżu. Potem taki przysmak gotuje się lub piecze. Jako deser podaje się go z dodatkiem masła, czekolady, bakalii. Najbardziej znane są: Christmas pudding, Yorkshire pudding i white pudding.
Christmas pudding – składniki:
- 1 szklanka koryntek (rodzynki)
- 1 szklanka sułtanek
- 1 szklanka żurawin
- 1 szklanka mieszanki orzechów
- 1 szklanka brązowego cukru muscovado
- 1 szklanka bułki tartej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka mielonych goździków
- 1 szklanka mleka (krowie lub roślinne)
- 1 jajko lub 1 łyżka maki ziemniaczanej
- 100 g masła lub margaryny
- masło lub margaryna do posmarowania formy
- kajmak do polania
- suszone owoce do dekoracji (można też polać pudding rozpuszczoną czekoladą lub alkoholem)
Przygotowanie:
Roztapiamy masło i łączymy z mlekiem i jajkiem albo mąką.
Do miski wkładamy rodzynki, żurawinę, orzechy, bułkę tartą, cukier, przyprawy i dokładnie mieszamy dodając mokre składniki.
Po wymieszaniu do posmarowanej masłem miski wkłada się masę i lekko dociska.
Następnie z papieru (do pieczenia) wycinamy kółko i smarujemy masłem układając na wierzch masy dopasowując dokładnie do szczelin i brzegów.
Miskę od góry zakrywamy folią spożywcza tworząc prowizoryczną pokrywkę.
Miskę wkładamy do większego garnka i wlewamy tyle wody, by sięgała około 2/3 miski. Następnie gotujemy na gazie przez około 2 godziny.
Po tym czasie miskę delikatnie wyciągamy i schładzamy. Gdy pudding ma pokojową temperaturę przykrywa się miskę talerzem i odwraca. Polewamy pudding kremem karmelowym albo kajmakiem, można ozdabiać owocami czy orzechami.