Angielski pudding

Deser ten przygotowywany był już w wieku XV na różne ważne okazje. Na królewski dwór trafił prawdopodobnie za sprawą króla Henryka VIII, który w czasie podróży zatrzymał się u biednego człowieka i mężczyzna chcąc ugościć władcę jak najlepiej przygotował mu pudding, który władcy szczególnie zasmakował.

 

Angielski pudding

 

Jest to potrawa, która ma konsystencję budyniu przygotowanego na bazie mleka, mąki, jajek i ryżu. Potem taki przysmak gotuje się lub piecze. Jako deser podaje się go z dodatkiem masła, czekolady, bakalii. Najbardziej znane są: Christmas pudding, Yorkshire pudding i white pudding.

 

Christmas pudding – składniki:

  • 1 szklanka koryntek (rodzynki)
  • 1 szklanka sułtanek
  • 1 szklanka żurawin
  • 1 szklanka mieszanki orzechów
  • 1 szklanka brązowego cukru muscovado
  • 1 szklanka bułki tartej 
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonych goździków
  • 1 szklanka mleka (krowie lub roślinne)
  • 1 jajko lub 1 łyżka maki ziemniaczanej 
  • 100 g masła lub margaryny 
  • masło lub margaryna do posmarowania formy
  • kajmak do polania
  • suszone owoce do dekoracji (można też polać pudding rozpuszczoną czekoladą lub alkoholem)

 

Przygotowanie:

Roztapiamy masło i łączymy z mlekiem i jajkiem albo mąką.

Do miski wkładamy rodzynki, żurawinę, orzechy, bułkę tartą, cukier, przyprawy i dokładnie mieszamy dodając mokre składniki.

Po wymieszaniu do posmarowanej masłem miski wkłada się masę i lekko dociska.

Następnie z papieru (do pieczenia) wycinamy kółko i smarujemy masłem układając na wierzch masy dopasowując dokładnie do szczelin i brzegów.

Christmas puddingMiskę od góry zakrywamy folią spożywcza tworząc prowizoryczną pokrywkę.

Miskę wkładamy do większego garnka i wlewamy tyle wody, by sięgała około 2/3 miski. Następnie gotujemy na gazie przez około 2 godziny.

Po tym czasie miskę delikatnie wyciągamy i schładzamy. Gdy pudding ma pokojową temperaturę przykrywa się miskę talerzem i odwraca. Polewamy pudding kremem karmelowym albo kajmakiem, można ozdabiać owocami czy orzechami.

Julienne Wysocky

Francusko-polski mix talentu i pasji cukierniczej.
Adeptka sztuki kulinarnej; absolwentka najlepszych francuskich szkół kulinarnych, po uszy zakochana w swoim mężu i cukiernictwie...