Włoskie tiramisu

Według legendy za stworzenie tiramisu odpowiada Cosimo III de' Medici, który był władcą Toskanii. To on podobno jako pierwszy zaczął podawać taki deser w czasie spotkań rady księstwa. Istnieje jeszcze teoria według której był to w Wenecji największy przysmak dożów. Największa sławę zyskał jednak ten przysmak w okresie II wojny...

Tarta Tatin

Tarta Tatin wywodzi się z Francji, charakterystyczne jest dla niej przy tym przede wszystkim to, że jej podstawę stanowią jabłka. Narodziła się w odległym roku 1898 jako swego rodzaju kulinarna pomyłka, ale jak to bywa z genialnymi kulinarnymi pomyłkami, szybko okazało się, że drobny błąd podczas przygotowania deseru okazał się...

Turecka baklawa

Baklawa to deser, który można uznać za klasyczny element kuchni tureckiej, ormiańskiej oraz bałkańskiej i bułgarskiej.     Tradycyjna baklawa powinna być przyrządzona z listkowego ciastka albo ciasta filo, które zostanie przełożone orzechami włoskimi albo migdałami. Dodaje się do tego cukru albo miodu...

Leche Frita - hiszpański deser

Leche Frita to bardzo popularny hiszpański deser znany też jako „smażone mleko”. Jego nazwa nawiązuje przede wszystkim do składników potrawy, mamy bowiem do czynienia ze słodkim, mlecznym puddingiem w chrupiącej panierce.     Deser charakteryzuje się również tym, że jego wykonanie nie jest...