Clafoutis - francuski suflet z wiśniami

Suflet to tak naprawdę klasyczny finał posiłku we Francji. Nie będzie jednak to takie danie, które zaliczyć się może do najłatwiejszych, ale warto spróbować go zrobić.     Nie jest to aż tak trudne zadanie. Podajemy go zaraz po tym jak będzie wyjęty z piekarnika. Zgodnie z tradycją w czasie pieczenia podajemy...

Francuski Creme Brulee

Wiele osób uważa, że po najlepsze desery świata należy się udawać do Francji. Jednym z takich znanych deserów jest Crème Brûlée, który pierwotnie pochodził jednak z Hiszpanii albo Anglii.     Jest to delikatny krem, który znajduje się pod warstwą karmelu. Niezwykle smaczny i elegancki deser, który dodatkowo...

Yum Yums - szkockie pączki

Yum Yums to szkocki przysmak, który najlepiej można opisać jako połączenie francuskiego rogalika z pączkiem.     I choć korzenie tego deseru sięgają Holandii, to właśnie w Szkocji zyskał on największą popularność. Ale przecież nic nie stoi na przeszkodzie, aby spróbować przygotować go również w Polsce...

Sernik krakowski

Twaróg od setek lat w naszych domach wykorzystywany był jako pokarm, ale tak naprawdę znany nam sernik pojawił się nie tak dawno. Możliwie, że prekursorem takiego sernika jaki znamy był Arkas jadany już przez króla Jana III Sobieskiego.     Znany przez wszystkich sernik pojawił się w wieku XIX,ale wówczas...